RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Haziran 2011, Salı 18:22:02 tarihnde eklendi. 2718 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

The New Times (Joseph Halpern)

ALEKSANDR ANKVAB "DİKTATÖRLERİN CUMHURİYETİMZE GİRMESİNE İZİN VERMEDİK"
The New Times (Joseph Halpern)
Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Vekili Aleksandr Ankvab - New Times (Joseph Halpern)


14/06/2011. J. H. – Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili Th New Times’a yakınlarda yaptığı söyleşide (6 Haziran 2011 Tarih No:19 The New Times) “Sergey Bagapş, 2005 yılında devlet başkanlığına seçildiğinde – siz onun ekibinde bulunuyordunuz – umutlu idik ancak şimdi Suhum’da her konuda kararı Rus FSB Generalleri veriyor” dedi. Bu konu hakkında ne diyorsunuz?   


A. A. – Bay Saakaşvili, bir kez daha bizi öne sürerek Rusya’ya bir tekme atmak istedi, herhalde bizi kukla zannediyor. Bu saçma. Sergey Bagapş bağımsız bir figür olarak yer almıştır, bizim anayasamız var ve tüm organları ile çalışan bir hükümetimiz, devlet yönetimimiz bulunuyor ve bize emir verecek hiçbir FSB generali bulunmuyor.


Kimin için kötü?


J.H. – Ülke içerisinde nelerin olup bittiğini görütüleyebilmek için iki ortak nokta bulunuyor. Bir yandan  ülkenin denetimini Rusya’nın yaptığı, ekonomik ve siayasi kontrol Moskova’nın elinde bulunuyor iddiaları. Diğer yandan ise Abhazların Rus ve diğer azınlıkların konumunu değitirerek kötüye doğru götürdüğü söyleniyor.


A. A. – Bizler azınlıklar ve Rus vatandaşları ile ilgili olarak yaşanan olayları inkar etmiyoruz – savaş sonrasında ki bir kaç yıl içerisnde serbest bir dönem yaşandı, o dönem içerisinde kimlerin hangi dairelerin ve evin sahibi olduğu, kimlerin hangi evlere el koyduğu bilinemedi., bu da önemli sayıda bulunuyordu. Bunda dolayıdırr ki bu konu hakkında ki şikayetlerin ele alındığı ve sorunların çözümü için özel bir komisyon kuruldu. Birçok sorun bu komisyon tarafından çözüldü, ancak bazı sorunların karşılığını veremeyiz. Belediyelere ait olan ev ve daireler bir yıl içerisinde boş kalamaz, hatta 5 – 10 yıl bile boş duramaz. Medeni yasalarımıza göre belediye yetkilileri bunların kullanımını belirlerler ve bu böyle yürütülür. Ve üzülerek belirtmek isterimki bizler, bu nedenden dolayıdır ki, belediyelere ait olan evleri daha önce burada yaşayan vatandaşlara bu evleri geriye veremeyiz. Rus Sermayesine gelince, onlar buraya gelirken yatırım yapacaklarını düşünerek konu hakkında ilgi gösterdiler. Evet Ruslar burada yatırım yapmak istiyorlar, ancak sayıları oldukça az, biz onlar ile ilgilneniyoruz. Daha fazla yatırım, daha başarılı bir gelişme sağlayacaktır.


J.H. – 5 yıl önce sizler Tkvarchal’da ki orman ve kömür işletmelerinin yeniden yaşama geçirileceği ve balıkçılık sektörünün geliştirileceğini söylemiştiniz. Bu gerçekleşti mi?


A.A. – Hem de pek çok gelişme yaşandı. Tkvarchal’a türkiye’den yatırımcılar geldi. Kömür madeni işletmesi çalışıyor. Suhum’da yeni mobilya fabrikası inşaası için İtslya’dan ekipler gedi ve işletme çalışmaları sürüyor. Şimdi orman ürünleri, kereste alımı için doğaya zarar vermeden yatırımcıların buraya çekilmesi gerekiyor. Bu çalışmalar pahalı ve özel ekipman ister. Bizlerin Narenciye üretim tesislerimizin üç  yıllık bakım süreci için (2010 – 2012) Rusya Federasyonu tarafından sağlanan finansal destek ile çalışmalarımızı sürdüryoruz. Bunu bizim ana ürünümüz olduğunu çok iyi biliyoruz. Tarımsal anlamda ki destek olmazsa Turizm sektörümüzün gelişiminden söz edemeyiz. Bugün için ithal ürünler piyasaya hakim durumda. Bu durumun üç yıl sonra değişeceğini düşünüyorum..


J.H. – Yaklaşık olarak üç yıl sonra Sochi Olimpiyatları yapılacak. Bu konu hakkında planlarınız bulunuyor mu?


A.A. – Eğer, bizler buradaki sebze ve meyve üretimimizi büyütmek durumunda kalırsak, Sochi’de ki olimpiyatlar da bunların satın alınmasında mutlu oluruz, bizim için tarım sektörümüzün geliştirilmesi bizim için daha öenmlidir. Çünkü savaş nedeni ile tarım ürünlerinin üretiminde büyük bir açık oldu. Kırsal alanlardaki tarım sektörü bakıma muhtaç kaldı. Narenciye üretim ve işeleme alanları, çay üretim ve işleme alanları, üzüm bağları, tüm tarım sektörünün gelişimi için sermaye eksikliği nedeni ile bakımsız kaldı. Bizler bütün bu kırsal alanların gelişimi için çalışmaları planlıyoruz. Bütün bunların gelişmesi, sosyal sorunların, eğitimin, sağlık sorununun tüm ilişkilerin değişimine yol açacaktır. Okullarımızın geliştirilmesine gereksinimimiz bulunuyor. Bugün tüm Abhazya’da 25 adet ana okulu bulunuyor. Öğrtemen ve eğitimcilerimiz aylık ücret olarak 4 – 5 bin ruble alıyorlar, bu çok düşüktür.


J.H. – Ülkeden çıkış yok mu?


A.A. – Çıkış – Hemen savaş sonrasında yaşandı, şimdi büyük bir çıkış yaşanmıyor. Bugün için bizim görevimiz, gençlerin, eğitim ve çalışmak için giden gençlerimizin geriye dönmesini sağlamaktır. Ve değişik dönemlerde yaşamını yürütebilmek ve ailelerinin ekonomik gelişimini sağlamak amacı ile ülkeyi terk edenlerin acil olarak geirye dönmesini sağlamaktır.

Insanlar ve sınırları


J.H. – Nerede ise Abhazya’nın nüfusunun sekizde birini oluşturan bir bölge – Gürcü Nüfusunun yaşamış olduğu Gal Bölgesi. İlişkiler bugün için ne durumda bulunuyor?


A.A. -  Orada durum gelişiyor. Bizim sınır muhafızlarımız ile Rus Sınır Muhafızları sınırımızı birlikte koruyorlar. Orada önümüzdeki bir buçuk – iki yıl sonra tamamen farklı bir durum ortaya çıkacak. Gal Bölgesi’nde yaşayanlarımız korunmuş olacaktır. Geçtiğimiz yıllar içerinde orada nelerin yaşandığını biliyor musunuz? Her gün Gürcistan tarafından gelecek olan saldırıları bekleyerek yaşamak ne kadar zordur.. Onlar için oldukça zor bir durum idi. Adam kaçırma, soygun, cinayet, sabotaj olayları yaşanıyor. Gal Bölgesinde bizim birçok insanımız öldürüldü – Askeri personel, Gümrük Görevlileri, polislerimiz, vatandaşlarımız, ancak bugün farklı bir durum bulunuyor. Önümüzdeki beş yıl içerisinde sanırım yapacağımız çalışmalar ile bu bölgenin ulusal ekonomimiz ile bütünleşmesi sağlanacaktır. Bütün gücümüzü bu konuya veriyoruz. Oçamçıra – İngur arasında bulunan bütün sosyal tesisleri onarıyoruz. Sorunlar çok, ancak Gürcistan’da ve diğer ülkelerde ki bu tür sorunlar hakkında konuşulduğu gibi o kadar da dramatik değiller.


J.H. – Gürcistan Yönetimi tarafından 2006 yılında Yukarı Kodor Bölgesi’ne yerleştirilen sözde Abhazya hükümeti hakkında ne düşünüyorsunuz?


A.A. – Öncelikli olarak Yukarı Kodor Bölgesinin bütünü ile Abhazya Cumhuriyeti’ne katılması ile mutlu odlumuzu belirteyim. İkinci olarak alelacele oluşturulun hükümetin kaderi ile ilgili olarak son birkaç yıldır hiçbir şey duymuyoruz, aslında bu da bizi ilgilendirmiyor. O propaganda amaçlı olarak oluşturuldu, Abhaz ve Gürcüler arasındaki gerçek sorunlar arasında bulunmuyor. Biliyor musunuz Şevardnadze Komünist Partisi Merkez Komitesi 1. Sekreteri iken ben dokuz yıl Tiflis’te çalıştım ve Gürcü toplumunun düşüncesini iyi biliyorum. İnsanlar toplumsal haklarını barış ortamı içerisinde istemek için meydanlara çıktıklarında kafalarına sopalar atılmaya ve ayaklar altında ezilmeye başlanıyor, geçenlerde hak isteyen bütün vatandaşlarının başına bu geldi. Bizde böyle bir olay bir kez bile yaşanmadı. Ve bu “kararlı önlemler” ne için? Bu propagandaların belirli bir hedefi bulunuyor. Bu, yönetimin davranış biçimi. Ben Gürcistan vatandaşlarını bir yere oturtmuyorum, ben insanları bütün olarak milliyet temelinde yargılamıyorum. Leo Bokeria, Georgi Danelia ve Bulat Okudzhava milliyet temelinde değerlendirilebilir mi? Ben Rusya’da güçlü bir gürcü Diasporasının olduğunu biliyorum ve Gürcistan toplumunun bu biçimde aşağılanmasının hoşlarına gitmediğini biliyorum.


J.H. – Gürcistan, Abhazya’yı işgal altında bir rejim olarak değerlendiriyor.


A.A. – Biz kim tarafından işgal edilmişiz? Şehirde herhangi bir işgal devriyesi gördünüz mü?


J.H. – Yolda iki adet zırhlı araç gördüm.


A.A. -  Bizim farklı bölgelerimizde askerlerimiz bulunuyor. Gudauta’da Bölgesi, Bambora’da  7. Rus Askeri Üssü bulunmaktadır, bazen Askeri personel ve teçhizatlarının yerlerini değiştirmektedirler. Ama bizler, işgal altında olduğumuzu hissetmiyoruz. İşgal altında olan bir yerde Anayasa ve devlet organları kendi başlarına çalışamaz. Abhazya’da bunların hepsi çalışıyor. Bizler Rusya Federasyonu ile büyük anlaşmalar imzaladık ve bu temel üzerinde 40 farklı konuda çeşitli anlaşmalar yürürlüğe koyduk ve bunların sayısı artmayı sürdürecektir. 


J.H. – Rusya’nın ülkeye yapmış olduğu maddi yardımlar ile ilgili olarak sizlere karşı dikte edici olumsuz bir girişimleri oldu mu?


A.A. – bizler Rus yetkililer ile bir mutabakata vardık – bizim ekonomimize “yolcu” almamak konusunda. Onlardan ve Ruslardan çok “ağlama duyduk”. Birçok kez bizi yakalamak için umutlandılar (boğazını sıkarak işaret etti) Ancak bizler de sıradan insanlar değiliz cumhuriyette “diktatörlere” asla izin vermeyiz.

Biz kapalı bir ülke değiliz. Bizim bütün ilişki kurduğumuz insanlar bizleri tanıyan insanlardan oluşuyordu. Bizim birçok misafirimiz bulunuyor, uluslar arası kuruluşların birçok temsilcisi var. Bizim Rusya ile stratejik ilişkilerimiz bulunuyor. Biz onlarla ilişkilerimizi yürütüyoruz, ancak bize kimse elini uzatmak istemiyor ve kimse ile görüşmemizi istemiyor. Tam Tersine Rusya bizim bağımsızlığımızı tanıdı, ülkenin gelişimi ile ilgileniyor.                        


Şok olmadan


J.H. – Yaklaşan devlet başkanlığı seçimleri ne kadar önem taşımaktadır?


A.A. -  Seçimler zamanında yapılacak. Bazı karamsar tahminlere rağmen Abhazya’da hiçbir kargaşa ortamı yaşanmayacaktır. Bizim toplum oldukça olgun bir yapıya sahiptir, siyasi olgunluğa sahiptir ve demokratik bir seçim yasamız bulunyor.


J.H. – Beş yıl önceki seçimde size ikamet koşullarınızın yeterli olmaması nedeni ile seçimlere katılma izni verilmedi. Şimdi seçimlere katılma hakkınız bulunuyormu?


A.A. – Evet, ben burada beş yılın üzerinde çalışıyorum.


J.H. – Siz aday olacakmısınız?


A.A. – Ben şimdilik bu tür bir soruya yanıt vermiyorum. Bizler daha yeni Sergey Vasilyavich’in cenaze törenini gerçekleştirdik. Hemen şimdi böyle birşey söylemek güzel olmaz. İleride bunları söylemek için fırsat olacaktır.


J.H. - ;Sizin siyasi bir rakibiniz var mı? 


A.A. – Ben her koşulda öncelike saygı duyuyorum. Bizler karşılıklı polemikler yaratmadık ve hçbir zaman sınırı aşmadık. Bu kez de herşeyin aynı biçimde olacağından eminim.


J.H. – Size karşı yapılan suikast girişiminini neye bağlıyor sunuz? Aleksandr Ankvab’a Eylül 2010 tarihinde yapılan suikast girişimine kadar toplam beş kez saldırı girişiminde bulunuldu. Burada gizli servislern işi olduğu, belki Rus İstihbarartının, belki yerli, belki de Gürcü istihbaratı tarafından yapıldığını söylüyorlar. Sizi siyaset ortamından kaldırmak mı istiyorlar?


A.A. – Bundan dolayıdır ki soruşturma sürüyor. Bu konu hakkında açıklama yapmak istemiyorum. Ancak size şunu belirtebilirim ki uluslararası bir olay değil, Rus Gizli Servisinin hiçbir ilişkisi bulunmuyor.


J.H. – İç işleri ile ilgili mi?


A.A. – Elbette.


J.H. – Gürcistan ile ilişkilerin geleceği seçim sonuçlarına mı bağlı dır?


A.A. – Bizim Gürcistan ile olan geleceğimizi biliyor musunuz? Bizler sürekli olarak Sergey Vasiiyecich’in ömrü boyunca karşılıklı barış anlaşması imzalanması önerimizi sunduk. Barış anlaşması – İşte bizim geleceğimiz. Abhazya Devleti yönetiminin başına kim gelirse gelsin onun için öncelik bu olacaktır. Biz dost olarak yaşamak istiyoruz, biz savaş istemiyoruz, biz hiç kimse ile sorun çıkartmak istemiyoruz. Eğer, gürcistan yönetimi aynı iyi niyet ölçülerine sahip olacaksa, böyle bir belge imzalanabilir.


Aleksandr Ankvab – 58 Yaşında


Rostov Üniversitesi ve  SBKP Merkez Komitesi Sosyal Bilimler Akademisi Mezunu.


1975 – 1981 / Abhazya’da güvenlik birimleri ve idari bölümlerinde çalıştı.

 

1981 – 1983 / Gürcistan SSC Komünist Partisi farklı bölümlerinde çalıştı.


1984 – 1990 / Gürcistan SSC İçişleri Bakan Yardımcılığı


1991 – Abhazya Yüksek Meclisi Üyesi.


1992 – 1993 / Abhazya Cumhuriyeti İçişleri Bakanı.


1994 – 2000 / Moskova’da iş yaşamı ve sosyal etkinlikler.


2000 -   «Айтаира» Adlı sosyo – politik hareketinin kuruluş ve etkinlik çalışmaları.


2005 – 2010 Abhazya Cumhuriyeti Başbakanı.


12 Şubat 2010 Tarihinden itibaren Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcılığı


Kaynak:   http://apsnypress.info/interview/3456.html   .     


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.