13/01/2012. Değerli okuyucular, özellikle Abhaz Diasporası içerisinde kendilerinin Abhaz olduğunu ileri süren ama Abhaz Gelenek ve adetlerini bilmeden bir sürü konuda söz eden insanlarımız bulunuyor.
Özellikle “Türk İslam” ve “Çerkes İslam” İdeolojilerinin etkisinde kalan bazı Abhaz Diasporası İdeologları, çeşitli İnternet sitelerinde Abhazya ve Abhaz Diasporası hakkında görüşlerini belirtiyor.
Bu ideologlar, hızlarını alamıyorlar, Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yöneticilerine, hakarete varan atıflarda bulunuyorlar ve Devlet Politikalarını yönlendirme (!) sevdalarına düşüyorlar.
Abhaz Diasporası’nın bu değerli (!) Temsilcilerine Abhaz Halkı tarafından önemli sayılan ve Abhaz olmanın olmazsa olmaz koşullarından
Dünyanın Yaratıldığı Gün - "Ажьырныхуа" Bayramı kutlamalarının binlerce yıllık bir gelenek olduğunu hatırlatmak isterim.
Aşağıda Abhaz Halkı Tarafından Yeni Yıl olarak kabul edilen
13 Ocak – 14 Ocak Gecesi (Dünyanın Yaratıldığı Gün) "Ажьырныхуа" Kutlamaları hakkında ki bilgilendirme yazısı bulunmaktadır.
Tüm Abhaz Halkı’nın
"Ажьырныхуа" Bayramını kutluyor, 2012 yılının Abhaz Halkı ve Dünya Halkları için mutlu, huzurlu ve barış dolu bir yıl olmasını diliyorum.
Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu
Fatih Atan (A’tanba)
---------------------------
13/01/2012. Abhazya, eski geleneklere göre
Dünyanın Yaratıldığı Gün olan 13 Ocak - 14 Ocak Gecesi'ni "Ажьырныхуа" Yeni yıl bayramı olarak kutluyor. 13 Ocak günü
"Ажьырныхуа" Bayramında Abhazya'da bir gün resmi tatil olarak sayılıyor.
13 Ocak Gecesi birçok Abhaz Ailesi atalarından kalan demir dövülen örs ve çekiçlerinin «Ажьира» özel olarak korunduğu yerde toplanıyor. Abhazya'da geniş bir Ortodoks inancı olmasına rağmen Abhazlar hemen, hemen her evde demir dövülen özel bir yer oluşturarak
«Ажьира» buralarda kendi geleneklerine göre dua ediyorlar. Birçok Abhaz
"Ажьырныхуа" Bayramının yeniden doğuş için önemli bir kutlama olduğuna inanıyor.
Abhazya'nın doğusunda ve batısında eski asırlardan bu yana her evde kutsal bir yer olarak korunan
«Ажьира»'da Abhaz aileleri, yaşlılar, çocuklar ve torunlar hep birlikte toplanırlar. Dua ederler. Bu alanda yüksek sesle konuşmak ve bağırmak yasaktır.
Abhaz aileleri 13 Ocak akşamı ailelerinin erkek bireyleri için horoz keserler, gecenin onuruna keçi keserler ve etini yerler. «Ажьира» adına toprak içerisinde özel küplerde saklanmış şarap fıçıları açılarak kutsal alanda kesilen et ile birlikte yaşlılar ve tanrı adına birer kadeh şarap içerler. Tanrıya aile bireylerine sağlık ve mutluluk vermesi için ve vermiş olduğu nimetler için dua ederler. Kadınlar ailelerin her bir bireyi için (
ачашв) ve kek hazırlarlar.
«Ажьира» 'da yakılmak üzere mum hazırlarlar.
Abhaz Ailesinin en yaşlı üyesi adak için kesilen keçinin karaciğeri ve kalbini ahşap bir şiş'e geçirerek üzerine ev yapımı şarap dökerek tanrıya aile bireylerine, akrabalara sağlık ve esenlik sağlaması, vermiş olduğu nimetler için dua eder. Dua sonrasında tahta şiş'e geçirdiği kutsanmış etlerden birer parça ve bir bardak şarabı aile bireylerine sunar. Tören sonrasında insanlar
"Ажьырныхуа" da eski yılın gidişini kutlarlar. 14 Ocak sabahı akrabalar birbirlerini ziyarete giderler.
(Bu yazı13 Ocak 2011 Tarihinde çeviri yapılmıştır - Abhazyam.com)
Kaynak:
www.apsnypress.info