RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 23 Haziran 2021, Çarşamba 20:45:47 tarihnde eklendi. 426 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Karadeniz’de Neler Oluyor?

RUS SAVAŞ UÇAKLARI VE SAVAŞ GEMİLERİ, RUSYA KARASULARINI İHLAL EDEN İNGİLİZ DONANMASINA AİT “DEFENDER” DESTROYERİNİ ATEŞ AÇARAK GERİYE PÜSKÜRTTÜ!
Karadeniz’de Neler Oluyor?

23/06/2021. MOSKOVA, 23 Haziran 2021 - RIA Novosti. Nikolay Protopopov, Andrey Stanavov. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба).  RIA Novosti Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, bugün, Rusya Federasyonu Devlet Karasularını ihlal eden İngiliz donanmasına ait olan “Defender” destroyeri tüm uyarılara rağmen geri dönmedi, Kırım Yarımadası – “Sert Burun” (мысу Фиолент) açıklarına doğru ilerledi.  İngiliz Donanmasına ait olan “Defender” destroyeri Rusya Karadeniz Donanması ve savaş uçaklarının ortak çabaları ile karasularından dışarıya çıkarıldı.  Karasularından çıkmak istemeyen “Defender” destroyeri, ancak yakınlarına uçaklardan atılan 250 kilogramlık bombalarından gelen dalgalanmalar ve savaş gemilerinden atılan bombaların geminin burnuna yaklaşması sonrasında rotasını değiştirerek karasulardan dışarı çıktı.  

 

Dört Tahrip Bombası

 

Çarşamba günü Kırım kıyılarında canlı ateş ve bombalama uyarısı içeren uluslararası bir olay meydana geldi. Olaylar hızla gelişti, komutanın karar vermesi için birkaç dakikası vardı.

 

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, D36 kuyruk numaralı Britanya Kraliyet Donanması destroyeri HMS Defender, Moskova saatiyle 11:52'de Rus karasularına karşı üç kilometrelik bir ihlal girişiminde bulundu. Karadeniz Filosu ve FSB Sınır Koruma gemileri, “Defender” mürettebatıyla temasa geçerek, karasuları terk edilmezse silah kullanılacağı belirtilerek rota değişikliği uyarısında bulundular. Ancak İngiliz destroyeri yapılan tüm uyarıları dikkate almadı.

 

Savunma Bakanlığı, “Saat 12:06 ve 12:08'de sınır devriye gemisi tarafından uyarı ateşi açıldı. Ayrıca MSİ 12:19’da hava kuvvetlerine ait SU24 savaş uçağı ve Karadeniz donanmasına ait savaş gemileri tarafından uyarı atışları yapıldı, İngiliz donanmasına ait olan “Defender muhribi MSİ 12:23’de Rusya Federasyonu Karasularını terk etti” bilgisine yer verdi. ”  

 

Sınır olaylarında silah kullanımı, denizcilik güçlerinin gerginliğin tırmanmaması için başvurmamaya özen göstermiş olduğu son çaredir. Ama bazen onsuz yapamazsınız - "Defender" ile yaşanan durum tam da bu. İngiliz denizciler açıkça, egemen bir devletin deniz sınırlarını ve dolayısıyla uluslararası deniz hukukunun temel normlarını ihlal ederek kasıtlı olarak kışkırtma ve tehlike yaratma yolunu seçtiler.

 

Karadeniz Filosunun eski komutanlarından olan Vladimir Komoedov'un RIA Novosti'ye açıkladığı gibi, deniz sınırı karasuları tarafından belirlenir. Amiral, “Bizim12 milimiz bulunuyor. Destroyerin bu sınırın tam yerini bilmesi gerekiyordu, yani İngilizler Rus sınırını ihlal ettiklerini anlamış oldular” dedi.

 

Ateş Açma Hakkı

 

Dünyada denizde devlet sınırlarının ihlalleri konusunda bütün bir uyarı sistemi geliştirilmiştir. Denizaltılar daha zordur - bariz nedenlerden dolayı. Yüzey gemileri çok daha kolaydır.

Komoedov, “Bütün gemiler uluslararası frekansı - kanal 16'yı dinlemektedirler. Sınır muhafızları, karasuları ihlal eden destroyer mürettebatına yayın yapıyor: sınıra yakınsın, geçiyorsun, karasularına girdin, hemen rotanı değiştir. Bunu fark etmemek olanaksız - bir savaş gemisinde 24 saat nöbet tutulur, algılama sistemleri çalışır. Atış açıkça görülüyor, izleyici mermiler kullanılabilir. Bugün hava kuvvetlerimizde bunu kullandık” dedi.

 

Muhribin sınırdan uzaklaştığı gerçeğine bakılırsa, İngilizler yine de zamanında doğru sonuçlara vararak karasuları terk ettiler. Aksi takdirde, Rus denizciler topçu atışları ve hava kuvvetleri tarafından açılacak olan roketatarı tarafından hedeflenen saldırı ateşi açmak zorunda kalacaktılar.

 

Devlet Onur madalyası sahibi askeri pilot Vladimir Popov, “Devriyeler tarafından yapılan uyarı ve bombalama ateşi yapıldıktan sonra, gemi durmasaydı, uçak pilotları daha etkili bir biçimde gemiyi batırmak için saldırabilirdi. Su-24, 23 mm altı namlulu ve arka arkaya 250 mermi atabilen GSh-6-23 top bulunuyor, ancak atılacak olan dört küçük bomba destroyeri etkisiz hale getirmek için oldukça yeterlidir. Biri yangın çıkarır, dieri tepeden bombalama yapabilir. Saldırı, iki veya üç saniye aralıklarla birbirini takip eder. Biri gemi gövdesini deler, diğerleri kumanda kabinini yok eder” dedi.

 

Popov, 1990'ların ortalarında kendisinin yaşamış olduğu, Rus pilotlarının izinsiz mal götürmeye çalışan bir Türk kargo gemisinin uyarı atışı ile durdurulduğu bir olayı anımsattı.  Popov “Kereste yüklü kuru yük gemisi neredeyse tarafsız suları ter etmişti. Gemi mürettebatı uyarılarımıza yanıt vermedi, duraklamadı. Daha sonra sınır muhafız gemileri tarafından limana çekildi” dedi.  

 

Amiral Komoedov ise, muhriple ilgili olayda sorumluluğun tamamen, tahripkar bir biçimde hareket ederek, ciddi bir uluslararası çatışmaya dönüşebilecek olan İngilizlere ait olduğunu vurguladı. Komoedov “İngilizler denizde çok küstahça davranıyorlar. Bunlar kendileri hakkında iddia ettikleri gibi deniz aslanları değil, deniz fareleri. Ne şerefleri ne de haysiyetleri var” dedi.

 

Son Kanıt

 

NATO gemilerinin ve keşif uçaklarının Rusya'nın Karadeniz'deki devlet karasuları dokunulmazlığını ilk kez ihlal etmediğini, ancak bugüne kadar ateş açma ve bombalama noktasına ulaşılmamış olduğunu söylemek gerekir. Tabii ki, en çok Kırım ile ilgileniyorlar. NATO bu biçimde yarımadada bulunan askeri tesislerin yerlerini araştırmaya ve haberleşme, navigasyon ve elektronik harp sistemlerinin hangi frekanslarda çalıştığını anlamaya çalışıyor.

 

Sovyet döneminde “tam temas” olayları da yaşandı. Bilindiği üzere, Şubat 1988'de, ABD Donanması'na ait savaş gemisi, füze kruvazörü Yorktown (9,800 ton ağırlıkta) ve destroyer Caron (8.000 ton ağırlıkta), İstanbul Boğazını geçti ve Sovyet karasularında doğrudan Foros'a yöneldiler (Foros – Kırım Yarımadası, Yalta şehri yakınlarında askeri bölge – abhazyam.com)). SSCB Donanması tarafından onlara eşlik etmek için hemen "Беззаветный" и СКР-6 adlı gemiler gönderildi.

 

12 Şubat günü sabah saat 09:45'te “Беззаветный” gemisinden Yorktown'a “Rotan SSCB'nin karasularını ihlal ediyor. 110. rotayı almanı öneririm” uyarısı gönderildi, ancak yanıt gelmedi.  SSCB Karadeniz Filosu Komutanı tarafından,  “Беззаветный” komutanına telsiz yoluyla Amerikalılara şu mesajın iletilmesini emretti: “Mevcut Sovyet yasalarına göre, bulunduğunuz bölgede yabancı savaş gemilerinin izinsiz geçiş hakkı bulunmuyor. Yaşanabilecek tatsız olaylardan kaçınmak için, SSCB karasularının ihlalini ortadan kaldırmak için rotanızı değiştirmenizi ciddi olarak öneririm.”

 

Yorktown komutanı, hiçbir şeyi ihlal etmediğini ve uluslararası kurallara göre hareket ettiğini söyledi. Amerikalılar birkaç kez daha uyarıldı, ancak gemiler rotasını değiştirmedi. ABD savaş gemileri, saat 10:45'te SSCB'nin karasularına girdiler. Her iki Karadeniz sınır devriye gemisi de tam hız vererek ABD savaş gemilerin yanına yaklaştılar. “Беззаветный” gemisi saat 11:02'de, Yorktown'un güvertesine çarptı, korkuluklarını kırdı ve gemisavar füzeleri rampasını ezdi. Aynı zamanda, SKR-6 muhribi “Caron”a kıçtan “bindirdi”, gemiye çaptı ve zarar verdi.  

 

Her iki Sovyet gemisi aynı manevrayı yinelemek için tam hazır olarak kısa bir mesafeden iki gemiye eşlik etmeyi sürdürdü. Ama buna gerek kalmadı. Amerikan filosu ağır bir biçimde İstanbul boğazına geri döndü.

 

Denizler Herkese Ait Değil

 

NATO deniz kuvvetleri, Karadeniz'de sürekli olarak tatbikat yapmaktan, 1936'da imzalanan Montrö Sözleşmesi tarafından caydırılıyor. Bu belge, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının durumunu tanımlamakta ve ayrıca Karadeniz’de kıyısı bulunan devletler dışındaki ülkelerin savaş gemilerinin Karadeniz su havzasında üç hafta süreyle bulunmasını sınırlandırmaktadır.

 

Buna ek olarak, sözleşme, toplam tonajı 30 bin tonu geçmeyen dokuz gemiye kadar aynı anda Karadeniz'de bulunabileceğini öngörmektedir. Davetsiz misafirlerin yüzde 40'a kadarı uzun menzilli hassas silahların taşıyıcılarıdır. Özellikle, 90'a kadar Tomahawk seyir füzesi taşıyabilen ABD Donanması destroyeri Roosevelt, defalarca Karadeniz'e girdi.

 

Defender'ın ait olduğu İngiliz Tip 45 muhriplerine gelince, Tomahawk'larla da konuşlanmış olabilirler. Bu gemiler 2003'ten beri inşa ediliyor. Kraliyet Donanması'nda her biri sekiz bin tonaja sahip altı savaş gemisi bulunuyor. Mürettebat - 235 kişi.

 

Bu tür savaş gemileri, PAAMS tipi uçaksavar füze sistemi, bir 114 mm top, iki adet 30 mm top olmak üzere ve  uçaksavar makineli tüfekleri ile konuşlandırıldı. Dört muhrip, birkaç yüz kilometre menzilli Harpoon gemisavar füzeleri taşıyor.

 

Kaynak: https://ria.ru/20210623/esminets-1738261770.html

 

www.abhazyam.com

 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.