BEDİZ TANTEKİN; GENÇLERİMİZİN BU KAFA KARIŞIKLIĞI, KİMLİKSİZLEŞTİRME POLİTİKALARININ VAHİM SONUCUDUR
22/01/2011
Bediz TANTEKİN
ABHAZ KİMLİĞİ
22/01/2011. Kendini bir kültürle ifade edebilmek, ulus olmanın şartlarından biridir ve her farklı ulus, önünde sonunda bir devlete çıkar. Tersi de tersini doğurur.
Yani biz Abhazlar için dil, dans, müzik, edebiyat vs. folklorik unsurlar olmanın ötesinde anlamlar taşımaktadırlar. Abhazlar asırlardır kendilerini kültürleriyle ifade etmişler, ulus olmanın diğer koşullarını da yerine getirmişler, ağır bedelleri göze alarakve ödeyerek devletlerini diriltmişerdir. Artık sıra bu kazanımlarımızı korumamıza gelmiştir.
Ancak içimizde garip bir biçimde kendini, kimliğini yok sayarak, inkâr ederek, hala bu gerçekleri göremeyen, öngörülerinde ki yanılmalar sürekli ortaya çıkmasına rağmen hala Abhaz ulusunun Diasporada örgütlenmesi ihtiyacını ve gerçeğini görmemek de ısrar edenlerimiz var. Çerkes ismini kabul etmemiz gerektiğinde ısrarcılığıda aşıp neredeyse baskı kurmaya çalışarak kendimizi kabile konumuna indirgememizi istemekte, şovalye olacaklarını sanarak ve olmaya heves ederek bazı Abhazlar
ABHAZ isminden rahatsız olmakta, Abhaz adının bir kabile adı olarak anılmasını önermektedir. Abhazca öğretilmek üzere açılan kurslarda, Abhazca kursuna katılarak Abhazca öğretildiği varsayılan Abhaz gençlere diplomaları Çerkesçe yazılı olarak verilmekte, sunumlar Çerkesçe yapılarak ne amaçlandığı açıkça gösterilmektedir, anlayabilenlere. Neyse ki çoğumuz için şovalyelik bir yana dünyadaki hiç bir unvan, makam Abhaz olmaktan daha değerli değildir.
Israrla Abhazları kabile yapmaya çalışan şovalyeler, aşağıda
TDK'nın Büyük Türkçe Sözlüğünde
HALKINIZIN adını yazıyor. Biz
ABHAZLAR bunu böyle yazdırabilmenin kaç neslin harcanmasıyla, kaç canın fedasıyla olduğunu gayet iyi biliyor ve en azından saygı bekliyoruz.
"
Abhaz
öz. a. 1. Kuzeybatı Kafkasya'da yaşayan bir halk, Abaza. 2. Bu halka mensup olan kimse, Abaza.
Güncel Türkçe Sözlük"
Anneleri savaşa giden çocukların eğitimi için, savaşın en yoğun döneminde temeli
V. ARDZINBA tarafından atılan
ABAZA çocuk dans ekibinin dansçıları Türkiye'ye geldiklerinde hangi ulusa ait olduklarını gururla vurguluyorlardı. Arkadaşlık kurdukları diğer çocuklarla yaptıkları maçlarda kazanacak takımın ödülü konuşulurken diğerleri yiyecek, içecek türü taleplerde bulunuyor ama
ABHAZ çocuklar karşı gurubun Abhazya diye bağırmasını istiyordu. Maç öncesi kendi aralarında konuşurken
"Madem ki Abhazya diye bağırmalarını istedik artık kaybedemeyiz, kazanmak zorundayız." diye kendilerini motive ediyorlardı ve her maçı kazandılar. Sahne gerisinde gösteriye hazırlandıkları kısacık zamanda bütün ekiplere kendilerinin kim olduklarını anlatabildiler, onlara ABHAZ'ı telaffuz ettirebilmek için çaba sarfettiler.
Şimdi buna çocuk aklı mı demeliyiz, yoksa şovalyelere kendi ulusundan bihaber kişiler mi? Başlarındaki hoca
"iyi dans etmezseniz Abhazlar başarısız oldu, derler" diyerek çocukları sahneye hazırlıyordu ve
V. ARDZINBA'nın
"Abhazlığı, Abhazya'yı dünyaya tanıtacağız." sözünü kesin bir inançla benimsemişti. Kimilerince telaffuzu sakıncalı Abhaz adıyla bağlantılı bu özgüvene mi "kendini kaybetmenin neticesi" diyeceğiz yoksa bu addan vazgeçin, kabile olun diyenlere mi?
Haber Türk TV kanalında programa çıkan ve bu çocukların ağabeysi, ablası olacak yaştaki Türkiyeli gençlerimiz ise kendilerine öğretilen dansları başarıyla sergilediler ancak bu dansların Abhaz halkının yani kendi kimliklerinin bir yaratımı ve ifadesi olduğunu yeterince vurgulayanmadılar. Gençlerimizin bu kafa karışıklığı, kimliksizleştirme politikalarının vahim sonucudur. İrdelenmesinde daha fazla geç kalınmamalı, kimliksizleştirme çabalarının doğurduğu sorunlarımız tartışılmalıdır.
Abhaz ulusunun tarihi geleneğinin, ilkeleriyle yetiştiğimiz ABHAZ kimliğimizin gereği; asimilasyonun kimden kime gelirse gelsin bir "ayıp" hatta bir insanlık suçu olduğunu anlatmak, gençlerimize ulus bilinci verecek çözümler iletmektir.
Kaynak:
bedizt@gmail.com