STANİSLAV TARASOV “GÜRCÜ SİYASETÇİLER, RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN GÜRCİSTAN’IN ULUSAL ÇIKARLARINA TERS ADIMLAR ATIP ATMAYACAĞINI MERAK EDİYORLAR!”
19/02/2021. Moskova. 18 Şubat 2021. REGNUM. Stanislav TARASOV. Resim: İvan Shilov. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba – Тванба). Gürcistan'daki oligark Bidzina Ivanishvili rejimi bir tuzağın içine düştü. Yaşanan siyasi kriz, dayanmış olduğu iki efsaneyi aynı anda yok etti - iç siyasette özel insan dokunulmazlığı ve Moskova ile ilişkileri normalleştirmede eşi görülmemiş başarı. Bu, gelecekte gücün korunmasını çok zorlaştıracak.
Karabağ savaşı ve en önemlisi onun sonuçları Tiflis'te şaşkınlık yarattı. Bu gelişmelere göre, Gürcü uzman Archil Sikharulidze'nin yazdığı gibi, "Gürcistan'ın Güney Kafkasya satranç tahtasında göze çarpması gerekmeyen bir figür haline geldiğini ve tüm bölgenin geleceğinin katılımı olmadan belirlenmeye başladığını görünce şaşkınlığa uğradılar”.
Çin'in Tek Kuşak - Bir Yol projesinin en önemli iletişim koridorlarından birinin yakın zaman içerisinde Gürcistan topraklarından değil, Ermenistan ve Dağlık Karabağ'dan geçeceği ortaya çıktı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Erivan-Moskova demiryolu iletişiminin Azerbaycan topraklarından yeniden sağlanabileceğini açıkladı. Ancak Moskova'nın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasındaki ilk telefon görüşmesine ilişkin olarak açıklanan resmi raporunda, tarafların Gürcü sorunlarının görüşülmesinden söz etmemesi Tiflis'de ki siyasetçilerin bir çoğunu şaşırttı. Tiflis'in elinde farklı bilgiler de bulunuyordu ve yeni ABD yönetiminin denetiminde Gürcistan'ın genel olarak uluslararası arenada ve özelde Rusya yönünde konumlarını daha da güçlü olarak desteklemesi için daha fazla fırsata sahip olacağını umuyordu. Özellikle de şimdi, Gürcü tarafınca, Moskova'nın bölgedeki jeopolitik hakimiyetine doğru bir adım olarak algılanan Dağlık Karabağ'da Rus barış güçlerinin varlığı ortaya çıktığında. Dahası Gürcistan, bölgesel formülde Rusya'nın düşünce tartışmalı ortağı olarak hareket eden Türkiye gibi bir değişkenin ortaya çıkmasını ise hiç öngöremedi. Gürcistan bu bağlamda 1920'lerde Moskova Bolşeviklerinin Kemal Atatürk ile ittifakının Güney Kafkasya'da Sovyetleşme sürecini nasıl hızlandırdığını anımsıyor ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgede nüfuzunu sağlamlamak için “Gürcistan ulusal çıkarlarına ters düşecek adımlar atarsa?” şimdi ne yapacağını merak ediyorlar. Gürcü krallığında her şey karıştı. Sikharulidze'nin yazdığı gibi, “Türkiye’nin NATO üyesi olması, Gürcü siyasetçiler açısından onu dokunulmaz kılıyor ve ona yapılan saldırılar otomatik olarak Rus yanlısı güçlerin entrikaları olarak adlandırılıyor.”
Bir nokta daha. Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia, Tiflis’te, Rusya karşıtı eylemlere öncülük eden muhalefet partisi “Birleşik Ulusal Hareket” başkanı (ЕНД) Nikanor Melia’yı tutuklamak amacıyla Birleşik Ulusal Hareket (UNM) partisinin genel merkezinde askeri operasyon düzenlenmesi konusunda iktidardaki Gürcistan Hayali partisi ile anlaşmazlığa düşmesi sonrasında istifa ettiğini açıkladı. Gürcistan'daki siyasi mücadele arenasında bulunan, bazılarının bu istifayı sözde Rus yanlısı bir politikacının iktidardan uzaklaştırılması olarak sunmaya çalışması da oldukça ilginçtir. Ancak, önceki gün, başbakan Amerikalı kongre üyelerine Temsilciler Meclisinde sunulan “Gürcistan'ı Destekleme Yasası” için kelimenin tam anlamıyla şükranlarını ifade etti. Bu arada, bu belge Dışişleri Bakanı'na Gürcistan ile savunma ve güvenlik alanında ilişkileri derinleştirmeye yönelik sonraki adımların atılması için 90 gün içinde sunum yapması talimatı veriyor. Aynı zamanda, ABD sonuçta iktidardaki Gürcü Hayali partisinin kazanması ile sonuçlanan sonbaharda yapılan parlamento seçimlerinin sonuçlarını tanımayı reddeden muhalefet ile arasında var olan entrikalara karıştı. Sorun şu ki, karşıt durumda bulunan siyasi güçlerin Gürcistan'ın uygulamış olduğu Batı yanlısı dış politikasında dayanışma içinde olmalarıdır. Artı olarak buna eklemede bulunursak ve Washington'da oluşan yeni yönetim içerisinde kendisine “yeni fırsatlar penceresi” oluşturacağına güvenen eski Devlet Başkanı Mikhail Saakashvili “Birleşik Ulusal Hareket” partisi içindeki faktörüne de dikkat etmek gerekir. .
Muhalefet lideri Melia şimdiden yeni seçimlerin gerçekleştirilmesini öneriyor. Gürcistan'daki ABD ve AB büyükelçilerinin arabuluculuğuyla, yeni parlamentoda bulunan tüm partilerin temsilcilerinin katılımıyla Kasım ayından bu yana dört tur süren görüşmelerin yapılmış olması da dikkat çekicidir. Görüşmeler sonucunda muhalefet, yetkililerin muhaliflerin seçimlerin yeniden yapılmasıyla ilgili temel talebini görüşmeyi reddettiklerini belirtti. Aynı zamanda muhalifler kendi aralarında anlaştılar ve önümüzdeki altı ay için bir eylem planı hazırladılar. Bir yandan “Gürcü Hayali” partisi karşıtları bir “halk parlamentosu” oluşturacaklar. Öte yandan muhalefet, iktidar partisini devrim düzenlemekle tehdit ediyor. İlkbaharda büyük ölçekli sokak eylemleri düzenlemeyi planlanlıyorlar. Carnegie Moscow Center uzmanlarına göre, “Gürcistan'daki oligark Bidzina Ivanishvili'nin uzun yıllardan bu yana kendisi tarafından oluşturulan iktidar gücü bir tuzağa düştü. Gürcistan'da gelecekte gücün korunmasını çok zorlaştıracak olan bugün için yaşanan siyasi kriz, dayanmış olduğu iki efsaneyi aynı anda yok etti - iç siyasette özel insan dokunulmazlığı ve Moskova ile ilişkileri normalleştirmede eşi görülmemiş başarı. Bu durum rejimin meşruiyetini büyük ölçüde baltalamakta ve gelecekte ki iktidarını korumayı çok zorlaştırmaktadır.” Gürcü analist Petre Mamradze bu bağlamda “Gürcistan'ı ilginç olayların beklediğini” belirtiyor. Bundan şüphemiz bile yok.
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/3194977.html
www.abhazyam.com