STANİSLAV TARASOV – ARİF ASLANOĞLU “KAZAKİSTAN’DAN SONRA, TÜRKİYE’DE HER ŞEY BİRDENBİRE ALEV ALABİLİR!”
06/01/2022. Moskova. 06 Ocak 2022. REGNUM. Stanislav TARASOV – Arif Aslanoğlu. Foto Ivan Shiloe. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba – Тванба). Kazakistan'daki olaylar bir süre daha sürecek gibi görünüyor. Ankara, Kazak seçkinlerinin belli bir bölümünün bu oyunu oynadığından şüpheleniyor. Türkiye'nin böyle bir konuya “odaklanması” için kendi nedenleri bulunuyor - orada da her şey "aniden" alev alabilir.
Kazakistan'da yaşanan akut kriz, Kolektif Güvenlik Örgütü ОДКБ (CSTO) tüzüğe göre “yalnızca saldırı başlangıcı veya saldırı durumunda hareket edebilecek” olan ОДКБ (CSTO) silahlı kuvvetlerinin bu ülkede konuşlandırılmasıyla ilişkili ara doruk noktası, hem dünyada hem de dünya siyasetçileri ve ızmanlar arasında ilgi çekiyor. Kazakistan Devlet Başkanı Kasım-Jomart Tokayev, protestocuları “uluslararası terörist çetesi” olarak nitelendirerek, yardım için ОДКБ “CSTO”ya başvurdu, ancak çoğu kişi Kazakistan'daki huzursuzluğun dış tetikleyici unsurlardan daha fazlasını maskelediğini belirtiyor: ağırlaşan sosyo-ekonomik sorunların büyümesi, Nursultan Nazarbayev'den Tokayev'e teknik ve politik olarak başarısız güç geçişi vb.
Gelecekte, bu olaylar uzmanlar tarafından bir kereden fazla anlatılacak ve analiz edilecektir. Sadece Kazakistan'ın iç sorunları ile ilgili değil, aynı zamanda ülkenin dünyada istikrarlı bir konuma sahip olması nedeniyle ciddi bir uluslararası imasının bulunması ile ilgilidir.Dünya’da, dokuzuncu en büyük petrol zengini devlet olan bu cumhuriyet, yabancı yatırımıcıları kendisine çekti, Kazakistan, Kolektif Güvenlik İşbirliği Örgütü ОДКБ (CSTO), Şanghay İşbirliği Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği üyesidir. Ve Türk Devletleri Birliği'nde (STG) lider olmasa da lider konumdaki pozisyonları işgal etti. Türk yayın organı Daily Sabah'a göre bugün için, “Orta Asya'nın eski Sovyet cumhuriyetlerinin uzun zamandır en istikrarlılarından biri olarak kabul edilen bu ülkenin imajına ciddi bir darbe vuruldu.” Ancak kimden? Türk siyaset bilimci ve Orta Asya uzmanı Bünyamin Yeşil, “Kazakistan üzerinden bazı güçlerin Rusya'yı zayıflatmak ve Sovyet sonrası alanda torpido entegrasyonunu sağlamak için yalnızca Rusya'ya saldırıldığına” inananlarla aynı fikirde olmadığını belirtiyor. Ona göre aynı zamandaTürkiye'ye de bir darbe vuruluyor.
Yeşil, Kasım 2021'de İstanbul'da düzenlenen yeni bir entegrasyon birliği olan Türk Devletleri Birliği zirvesinin kararlarına dikkat çekiyor. Konu, Kazakistan ile Türkiye arasında ekonomik ve askeri-politik bir ittifak oluşturmak için Kazak dilinin, Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçişi, bilgi alışverişinin düzenlenmesi ve gümrük kontrol prosedürlerinin basitleştirilmesi ile ilgilidir. Bu bağlamda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “altı devlet ve bir millet” tezini ortaya koydu.
Bu nedenden dolayıdır ki Yeşil, “Kazakistan'ın yönetici elitinin Avrupa entegrasyonunu ancak Türkiye ile ittifak yoluyla gerçekleştirebileceği” yargılarını içeren Türk basın yayın organlarında daha sık dile getirildiğine işaret etmesine rağmen, “sadece Rusya'nın müdahalesinin geniş anlamda bu gelişime zarar vereceğine” ve Türk devletlerinin Birliğinin, “Rusya ve Çin'e karşı mücadelede Batı'nın ana silahı haline geliyor” inancında bulunuyor. (Türk Devletleri Teşkilatı: 3 Ekim 2009 Tarihinde Nahcivan’da , Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan arasında imzalanan anlaşma ile oluşturuldu).
Şimdi Türk gazetesi Cumhuriyet “sürpriz” açıklaması ile yorumluyor: “ОДКБ “CSTO” ülkeleri, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in yardım talebine ülkeye bir barış gücü birliği göndererek çabucak yanıt verdiler” ve “Kazakistan ayaklanmalarının ve terör gruplarının dış kaynaklı olduğunun hedeflenen onayını beklememiz gerekiyor.” Kazakistan'daki çalkantılı olaylar muhtemelen bir süre daha devam edecek. Ankara, bu oyunun Kazak seçkinlerinin belli bir kesimi tarafından oynandığından şüpheleniyor. Kazakistan'daki huzursuzluğun Rusya-ABD-NATO zirvelerinin hazırlıklarıyla aynı zamana denk geldiğine de dikkat çekiyorlar. Türk yayın organı Habertürk'e göre, “her şey daha yeni başlıyor ve yakında Doğu Türkistan büyük bir oyunun arenası olacak.” Türk Dışişleri Bakanlığı, kamuoyuna “Kazakistan'daki olayları yakından takip edildiği” ve “dost bir devletin istikrarına büyük önem verildiği” açıklmasında bulundu. Türkiye'nin bu konuya “odaklanması” için kendi nedenleri bulunuyor.
Türkiye’nin içerisinde, Kazakistan'da olduğu gibi, devlet gücünün geçişi sorunu var ve enflasyon yaygın olarak duruyor. Ve ana faktör, kuraklığı konuşmadan, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artış olarak bulunuyor. Türkiye'de de her şey “birdenbire” alev alabilir.
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/3469943.html
www.abhazyam.com