FATİH ATAN “ABHAZLARIN ÇERKES OLDUĞU İDDİASINDA BULUNANLAR “ÇERKES İSLAM” İDEOLOJİSİNİN TÜM KUZEY KAFKASYA’DA YERLEŞMESİNİ İSTEYENLERDİR”
07/12/2022. Antalya. 07 Aralık 2022. Abhazyam.com. Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Değerli abhazyam.com izleyicileri, bilindiği üzere bugün Dünya Abhaz – Abazin Kongresi’nin (DAAK) Genel Kurul toplantısı Abhazya Cumhuriyeti Başşehri Suhum’da başlıyor. Genel Kurul 07 – 09 Aralık 2022 Tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Toplantıya, dünya içerisinde çeşitli ülkelerde yaşayan Abhaz Diasporası insanlarının temsilcileri (!) ile Abhazya Cumhuriyeti’nde yaşayan Abhaz toplumu temsilcileri buluşacak. Toplantılarda, Abhaz toplumunun sorunları masaya yatırılacak, çözüm arayışları tartışılacak, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Yöneticileri ve DAAK Yönetimi tarafından özellikle Türkiye’den gelen Abhaz Diasporası delegeleri tarafından ilgi gören (Deneyim sahibi olduğum için söylüyorum) çeşitli yemekli toplantılar düzenlenecek, yöresel geziler yapılacak, yeni yönetim belirlenecek ve toplantı sona erecek. Tabii ki bugüne kadar varolan tüm sorunlar, çözülemeden halı altına süpürülecek.
Şimdi ben sizleri 23 Kasım 2012 Tarihine götürmek istiyorum ve Suhum’da gerçekleştirilen DAAK’nin VI. Genel Kurulunda yapmış olduğum kısa konuşmayı (kısa sürdü, çünkü toplantı sırasında divan yönetimi tarafından bazı konuşmacıların sürelerini uzatması sonrasında konuşmaların kısaltılması kararı alındı, benim konuşmamda kısa olmak zorunda kaldı.) aşağıda sizlere sunacağım. İlgi duyacağınızı umduğum konuşma metnimin tamamını DAAK Yönetim sekreterliğine teslim ettim.
Saygılarımla!
Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu
Fatih Atan. (Atanba - Тванба)
*****
23/11/2012
Abhaz - Abazin Kongresi'nin Değerli Katılımcıları;
Sizleri Türkiye'nin Antalya şehrinde yaşayan Abhaz Diasporası ve 6 yıldır internet dünyası içerisinde Abhazya'ya destek amacı ile Türkçe yayın yapan Abhazyam.com adına selamlıyorum.
Antalya Abhaz Diasporası ve Abhazyam.com çalışmaları hakkında sizleri kısaca bilgilendirmek istiyorum.
Birinci Konu: Antalya’da yaşayan Abhaz Diasporası;
Bilindiği üzere Türkiye' Coğrafyasının önemli bir kesimi içerisinde yaşayan Abhaz Diasporası'nın bir bölümü de Antalya ve çevresinde yaşamaktadır. Antalya, iklim ve coğrafya koşulları itibarı ile Abhazya'ya çok benzemektedir. Antalya narenciye, sera üretimi ile tarım sektöründe ve Turizm sektöründe ise Türkiye'nin en önde gelen bölgesidir.
Abhaz Diasporası insanları Antalya'ya özellikle Marmara Bölgesinden ve Orta Anadolu bölgesinden gelmişlerdir.
İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bursa, İnegöl, Eskişehir, Kayseri, Sivas, Tokat, Yozgat vb şehirlerden Antalya’ya göç etmişlerdir. Yani ikinci bir göç olayı yaşamışlardır. Antalya’ya yerleşme nedenleri genel olarak ekonomik düzeylerinin daha iyi olacağını düşünmeleridir.
Antalya’da yaşayan Abhaz Diasporası insanlarının sayıları net olarak bilinmemektedir.
Ancak bir istisna vardır ondan da kısaca söz edeyim. Antalya'ya komşu olan Muğla ilinin Akdeniz kıyısında bulunan Köyceğiz İlçesine bağlı Döğüşbelen köyünün Osmanlı - Rus savaşı sırasında kurulduğu ve halen bu köyde Abhaz sülalelerinden insanların yaşadığı bilinmektedir. Köy internet sitesinde belirtildiği üzere aşağıdaki Abhaz sülalesi insanları bu köyde yaşamaktadır.
Bağüden, Yaşba, Ahba, Nevey, Akaraç, Barçan, Gırcın, Hurhmal, Avrısa, Kabba, Sabua, Bedia,Tsarguş
İsmi tespit edilip de köyde yok olan sülaleler: Hötüş, Butba
Köyün internet sitesi http://dogusbelenakita.tr.gg/D.oe.%26%23287%3B.ue.%26%23351%3Bbelen-K.oe.y.ue.-Co%26%23287%3Brafi-Konumu-.htm
Antalya, Abhaz – Kafkas Diasporasının yoğun olarak yaşamış olduğu bir Turizm, meyvecilik ve sera üretimi yapılan bir şehirdir. Antalya’ya Turizm sezonunda 10 milyon turist gelmektedir. Bu rakamın 3 Milyonunu başta Rusya Federasyonu olmak üzere eski SSCB ülkelerinden gelmektedir. Ayrıca 50 bine yakın Rus vatandaşı Antalya’da yaşamaktadır.
Antalya’da her yıl uluslararası festivaller düzenlenmektedir. Bu festivaller arasında kültür, sanat ön planda bulunmaktadır. Abhazya’nın uluslararası alanda tanıtılması için bu festivallerden yararlanılabileceğini düşünmekteyiz. Abhazya Devleti Yönetimi ve Abhaz – Abazin Kongresi’nin bu olaya ciddi bir biçimde eğilmesi gerekmektedir.
Bizler Antalya’da yaşayan Abhaz Diasporası olarak Abhazya’nın tanıtımı için elimizden gelen her türlü desteği vermeğe hazırız ve veriyoruz.
İkinci konu: Abhazyam.com İnternet Sitesi Yayını:
Abhazyam.com İnternet sitesi ise 2007 yılından bu yana, yaklaşık olarak 6 yıldır, Abhazya ve Abhaz Diasporası’nda yaşanan gelişmeleri Türkçe yayın ile dünyanın beş kıtasına ulaştırmaktadır.
2007 yılına kadar ve günümüzde de Abhazya ve Abhaz Diasporası hakkında bir sürü yanlış bilgi yayınlanmakta, haberler çarpıtılmaktadır. Abhazyam.com doğru haberciliği ile bu tür taraflı yayınları ortadan kaldırmıştır.
Abhazyam.com’un yayıncılık ilkesinde bağımsız ve doğru habercilik bulunmaktadır.
İlkelerimiz, Abhazya Cumhuriyetinin bağımsızlığının tüm dünyada tanıtılmasına destek vermektir.
Abhazya ve Abhaz Diasporası içerisinde yaşanan gelişmeleri tarafsız ve doğru olarak topluma iletmektir.
Abhazyam.com yayın sorumlusu Atanba Fatih olarak 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı’na Türkiye’deki Abhaz Diasporası olarak verilen destek çalışmaları hakkında “Türkiye’deki Abhazlar”, 1992 – 1993 Dönemi içerisinde üyesi ve sekreteri olarak görev yapmış olduğum KADK’nin çalışmalarını anlatan “1992 – 1993 Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi”, 2008 Güney Osetya Savaşı hakkında ise “08 Ağustos 2008 - Güney Osetya Katliamı” adlarında kitaplar yayınladım.
Abhazyam.com Yayın Yönetimi olarak;
Abhazya Cumhuriyeti Devlet Yönetimi’nin uygulamış olduğu uluslar arası politikaları, Suriye’deki Abhaz Diasporası için uygulamış olduğu politikaları ve 2014 Sochi Kış Olimpiyatları Politikasını destekliyoruz.
Abhazya’ya başta Türkiye olmak üzere batı ülkelerinden birçok uluslararası STK’lar gelmektedir. Bu kuruluşların, Abhazya’nın bağımsızlığını tanımayan ülkelerden olmaları nedeni ile Abhazya’ya geliş amaçlarının iyi bir biçimde incelenmesi gerektiğine inanıyoruz.
Abhazya Cumhuriyeti Devleti Yönetiminin, Abhazya’nın bağımsızlık ve egemenlik hakkını tanıyan ülkeler ile özellikle Türkiye gibi hem bağımsızlığını tanımayan, hem de 1996 yılından bu yana siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ambargo uygulayan ülkeler ile olan ilişkilerini farklı düzeyde tutması gerektiğine inanıyoruz.
Abhazya’ya Türkiye’den gelerek yerleşen Abhaz Diasporsı insanlarından bazılarının özellikle “Türk – İslam” İdeolojisi içerisinde hala mücadele verdiklerine inanıyoruz. Bunun en güzel örneği de Abhazya’da 1994 yılından bu yana “Başaran Kolej” adı altında eğitim gösteren kurumdur. Kapatılmasından dolayı memnunuz. Bu kurumun kuruluşunu sağlayan ve destek verenler bilerek ya da bilmeyerek bu ideolojiye hizmet etmişlerdir. Bizler bu tür ideolojilere karşıyız.
Abhazların Çerkes olduğu iddiasında bulunanlar “Çerkes – İslam” İdeolojisinin Tüm Kuzey Kafkasya’da yerleşmesini isteyenlerdir, Bizler bu tür ideolojilere karşıyız.
Abhaz’ın Abhaz olduğuna inanıyor, Çerkes, ya da Adıge olduğuna inanmıyoruz.
Abhazların Çerkes olduğunu savunanların Abhazların birliğini sabote etmek isteyen farklı uluslararası kuruluşların Abhazya ve Abhaz Diasporası içerisindeki temsilcileri olduğuna inanıyoruz.
Abhaz – Abazin Kongresinin tüm Dünyadaki Abhazların birliğini sağlayan önemli bir uluslararası Sivil Tolum Kuruluşu olduğuna inanıyoruz.
Yaşasın Dünya Abhaz – Abazin Birliği
Yaşasın Abhazya Cumhuriyeti
Beni dinlediğiniz için sizlere teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Antalya Abhaz Diasporası Temsilcisi ve Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu
Fatih Atan (A’tanba)
23/11/2012.
www.abhazyam.com